Εναλλακτικές Δραστηριότητες
Ζωική παραγωγή
Κτηνοτροφικά φυτά
Δενδρώδη
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Όσπρια

Εντοπισμένες Καινοτόμες Δράσεις
Ζωϊκή παραγωγή
Δενδροκομία
Βιολογική γεωργία
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Άλλες δραστηριότητες
    
Χρήσιμα
Ανακοινώσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γνώση
Διαχείριση Γνώσης

Forum

Σύνδεσμοι

Δημοσκοπήσεις

 

Νομός Πέλλας

 

Για τον νομό Πέλλας η αγροτική παραγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η γεωργία απασχολεί το 44% του συνολικού εργατικού δυναμικού, ενώ σε αυτή στηρίζεται και ο τομέας της μεταποίησης που είναι επίσης ανεπτυγμένος στην περιοχή. Ο νομός Πέλλας κατέχει, σε σημαντικό ποσοστό, πεδινές και εύφορες εκτάσεις. Το ποσοστό των πεδινών εκτάσεων στο σύνολο των εκτάσεων του νομού φτάνει το 47%, των ημιορεινών το 15%, ενώ το υπόλοιπο 38% αποτελεί τον ορεινό όγκο του νομού. Οι δύο μεγάλες πεδιάδες της περιοχής, είναι η πεδιάδα των Γιαννιτσών και η πεδιάδα της Αριδαίας, που, και οι δύο θεωρούνται από τις πιο εύφορες της χώρας.

Όσον αφορά την καλλιέργεια του καπνού, ο νομός συνδέεται με την παραγωγή, κυρίως, καπνού Μπέρλεϋ. Αποτελούσε, μάλιστα, το κύριο παραγωγικό κέντρο της συγκεκριμένης ποικιλίας, ενώ τη δεύτερη θέση καταλάμβανε ο νομός Ημαθίας. Το 2004, η συνολική καλλιεργούμενη έκταση με καπνό τύπου Μπέρλεϋ ξεπερνούσε τα 20.000 στρέμματα, σήμερα, όμως, η καλλιέργεια έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί και οι παραγωγοί στρέφονται προς τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους της εκμετάλλευσής τους και ιδιαίτερα τη δενδροκομία.

Από τις αροτραίες καλλιέργειες, η καλλιέργεια του βαμβακιού αποτελεί τη σημαντικότερη για τον νομό. Στην επαρχία Γιαννιτσών το βαμβάκι καλύπτει συνολική έκταση πάνω από 80.000 στρέμματα, ενώ στο νομό υπολογίζεται ότι καλλιεργείται βαμβάκι σε συνολική έκταση 170.000 στρεμμάτων. Το βαμβάκι αποτελεί κύρια δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέρους των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις πεδινές εκτάσεις.

Με την αναθεώρηση της Κ.Α.Π. η καλλιέργεια φαίνεται να θίγεται σε μεγάλο βαθμό, όμως δεν αναμένεται να μειωθεί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πέλλας. Μάλιστα, η δυνατότητα ένταξης των βαμβακοπαραγωγών στο πρόγραμμα για τον περιορισμό της νιτρορύπανσης και σε άλλα προγράμματα που εντάσσονται στον άξονα των αγροπεριβαλλοντικών, μπορεί να ενισχύσει το εισόδημά τους, αποτελώντας κίνητρο για συνέχιση της καλλιέργειας.

Σε δεύτερη θέση έρχεται η καλλιέργεια σιτηρών που καλύπτει αρκετές χιλιάδες στρέμματα, αλλά, συνήθως, αποτελεί παράλληλη δραστηριότητα των παραγωγών της περιοχής. Τέλος, σημαντικός είναι και ο κλάδος των κτηνοτροφικών φυτών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της και η βιολογική καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και ειδικότερα μηδικής.

Τα αρωματικά φυτά δεν καλλιεργούνται στην περιοχή και δεν αναμένεται η εμφάνιση της καλλιέργειας αυτής σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, στο νομό δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά φυτά.

Η δενδροκαλλιέργεια είναι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα των γεωργών του νομού που εμφάνισε μεγάλη άνθιση τη δεκαετία του ’70, οπότε και αυξήθηκε σημαντικά η εξαγωγή των παραγόμενων προϊόντων. Από τα δενδροκομικά είδη κυριαρχεί η καλλιέργεια ροδακινιών, για παραγωγή προϊόντων που προορίζονται τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για μεταποίηση. Αξιόλογη είναι και η παραγωγή κερασιών κυρίως στην περιοχή της Έδεσσας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες που διαφέρουν ως προς την πρωιμότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου παραγωγής που φθάνει μέχρι και τον Αύγουστο. Για την προώθηση της καλλιέργειας, διοργανώνεται σε ετήσια βάση φεστιβάλ κερασιού, με σκοπό την ανάδειξη του προϊόντος και των τοπικών ποικιλιών.

Στην περιοχή παράγονται, επίσης, μήλα, αχλάδια αλλά και βερίκοκα. Οι καλλιέργειες αυτές, αν και καλύπτουν μικρότερο ποσοστό εκτάσεων, ενισχύουν όμως την τοπική οικονομία και διευρύνουν την παραγωγική βάση της περιοχής. Άλλωστε, κάθε εκμετάλλευση περιλαμβάνει, συνήθως, περισσότερους από έναν παραγωγικούς κλάδους. Από τις παραπάνω καλλιέργειες, ιδιαίτερη σημασία έχει για την περιοχή η μηλεοκαλλιέργεια. Στην περιοχή έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια νέες ποικιλίες μηλιών που φαίνονται να προσαρμόζονται καλά και δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ακόμη ότι έχει ξεκινήσει στην περιοχή και η καλλιέργεια της ροδιάς. Η συνολική έκταση στην οποία έχουν εγκατασταθεί ροδιές φτάνει τα 700 στρέμματα, ενώ αναμένεται να φυτευτούν άλλα 500 στρέμματα, άμεσα. Το ενδιαφέρον των παραγωγών για την προσπάθεια αυτή εμφανίζεται έντονο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση της καλλιεργούμενης με ρόδια έκτασης.

Όσον αφορά την καλλιέργεια κηπευτικών, χαρακτηριστική είναι η καλλιέργεια του σπαραγγιού που ξεκίνησε στο νομό το 1980. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η καλλιέργεια είχε επεκταθεί και καταλάμβανε συνολικά 37.000 στρέμματα περίπου, αφού οι εδαφικές κυρίως συνθήκες ήταν οι ιδανικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Σήμερα, όμως, η καλλιέργεια καταλαμβάνει συνολικά μόνο 16.000 στρέμματα. Βασικός λόγος που η καλλιέργεια σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείφθηκε ήταν η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου στην περιοχή. Αν και η καλλιέργεια αυτή καταλαμβάνει μικρή μόνο έκταση, το ενδιαφέρον των παραγωγών για τέτοιες καλλιέργειες αυξάνει. Επίσης, νέες θερμοκηπιακές μονάδες, μεγάλου μεγέθους περιορισμένες όμως σε αριθμό, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.

Παλαιότερα, σημαντική υπήρξε η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Σήμερα, όμως, η καλλιέργεια αυτή παρουσιάζει πτωτική τάση. Από την άλλη εμφανίζονται στην περιοχή νέες καλλιέργειες κηπευτικών, όπως είναι η καλλιέργεια βιομηχανικών κηπευτικών για την τροφοδοσία εταιρειών κατεψυγμένων προϊόντων.

Σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή για την προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας. Η συνολική έκταση των βιοκαλλιεργούμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 6.000 στρέμματα περίπου, παρά το γεγονός ότι στο νομό οι αντίστοιχες προσπάθειες ξεκίνησαν μόλις το 2001. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ομάδες βιοκαλλιεργητών, κυρίως για την παραγωγή βιολογικών φρούτων αλλά και κηπευτικών.

Εκτός από τη ροδακινιά, την κερασιά και τη βερικοκιά, στο νομό καλλιεργούνται βιολογικά αμπέλια, ακτινίδια και ελιές. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σε κάποια από τα παραπάνω προϊόντα όπως τα ακτινίδια, η βιολογική καλλιέργεια αντιμετωπίζει ελάχιστα προβλήματα και δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τη συμβατική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολη η βιολογική καλλιέργεια μηλιών και αχλαδιών αφού είναι δύσκολη η αντιμετώπιση ασθενειών και, επομένως, δεν αναμένεται η μεγάλη εξάπλωση της δραστηριότητας.

Η κτηνοτροφία δεν αποτελεί βασική δραστηριότητα στην περιοχή εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπου η φυτική παραγωγή δεν προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. Με την αναθεώρηση της Κ.Α.Π., όμως, πολλοί παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκτροφή ζώων και ειδικότερα οι παραγωγοί που ως κύρια παραγωγική δραστηριότητα είχαν καλλιέργειες όπως ο καπνός και το βαμβάκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους παραγωγούς αυτούς η προβατοτροφία, αφού η εκτροφή βοοειδών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική για νέους κτηνοτρόφους που δεν έχουν προηγούμενη παρόμοια εμπειρία. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, αφού υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση του εύφορου εδάφους.

αρχή της σελίδας

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Παραδοτέο 1.2.1.Δ.: Αποτύπωση της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού Πέλλας, 2007,

Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών στον Αγροτικό Τομέα,

 Μέτρο 9, ΚΑΝ(ΕΚ) 2182/02 Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.