Καφέ Βαμβάκι
Τζουραμάνη Ε., Παπαευθυμίου Μ., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π.,
Καρανικόλας
Π. και Αλεξόπουλος Γ.
Το καφέ βαμβάκι
αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν για τα ελληνικά δεδομένα. Το προϊόν αυτό πρωτοεμφανίστηκε
στο Περού το 1532. Το καφέ βαμβάκι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά τη διάρκεια του
Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, λόγω έλλειψης των συνθετικών χρωστικών ουσιών. Στην περίπτωση
της Ελλάδας, οι ερευνητικές προσπάθειες γύρω από το έγχρωμο βαμβάκι ξεκίνησαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 και
εστιάστηκαν στην παραγωγή καφέ βαμβακιού από το τμήμα Γενετικής-Βελτίωσης του Ινστιτούτου
Βάμβακος το οποίο σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δημιούργησε μια νέα ποικιλία
καφέ βαμβακιού, που καλλιεργήθηκε πιλοτικά.
Εν συνεχεία, το Ινστιτούτο Βάμβακος προχώρησε σε σποροπαραγωγή μικρής κλίμακας,
καθώς δεν παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση. Στο πλαίσιο όμως, του Γ΄ ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκε
η παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από την ποικιλία του καφέ βαμβακιού που δημιούργησε
το Ινστιτούτο Βάμβακος.
Η υποβολή του ανταγωνιστικού προγράμματος έγινε από τα Θρακικά
Εκκοκκιστήρια ΑΕ, την εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης
και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ) και το Ινστιτούτο Βάμβακος Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος
είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
|
Το πλήρες κείμενο σε μορφή
παρουσίασης
Το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή pdf εδώ
Βιομηχανικά Φυτά
- Καφέ βαμβάκι:
Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών
στον Αγροτικό Τομέα Μέτρο
9, Καν.(ΕΚ) 2182/02. Υποέργο 2: Αποτύπωση
και Παρουσίαση των Μελετών Περιπτώσεων.
Φάση 3: Αποτύπωση
των Επιτυχημένων Περιπτώσεων-Δραστηριοτήτων. Οκτώβριος 2008.
|