Κερασιά
Τζουραμάνη Ε., Λιοντάκης Αγ., Σιντόρη Αλ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυμίου Μ., Καρανικόλας
Π. και Αλεξόπουλος Γ.
Η καλλιέργεια της κερασιάς (Prunus avium L), αποτελεί, από τους αρχαίους χρόνους,
μία από τις πλέον διαδεδομένες καλλιέργειες στην
Ελλάδα. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες
κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τις απαλόσαρκες και τις σκληρόσαρκες. Τα κεράσια
των ποικιλιών της πρώτης κατηγορίας προορίζονται κυρίως για μεταποίηση ενώ της δεύτερης
για νωπή κατανάλωση.
Οι κλιματικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο κατά την εγκατάσταση όσο και
κατά την παραγωγική ζωή της κερασιάς. Έτσι, η εγκατάσταση της φυτείας πρέπει να
γίνεται σε περιοχές όπου εξασφαλίζονται αρκετές ώρες χειμερινού ψύχους (για τη διακοπή
του ληθάργου) ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά την άνθηση και δροσερό καλοκαίρι .
Οι βροχές κατά την περίοδο της άνθησης μειώνουν το ποσοστό της καρπόδεσης, προκαλούν
σχίσιμο των καρπών στις σκληρόσαρκες ποικιλίες και ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών
ασθενειών (κυρίως μονίλια). Τέλος, οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, υποβαθμίζουν
την ποιότητα του καρπού και επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών με αποτέλεσμα
την εμφάνιση δίδυμων καρπών, φυσιολογικής ανωμαλίας που μειώνει την εμπορική αξία της παραγωγής. |
Το πλήρες κείμενο σε μορφή
παρουσίασης
Το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή pdf εδώ
Δενδροκομία
- Κεράσια: Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών
στον Αγροτικό Τομέα, Μέτρο
9, Καν.(ΕΚ) 2182/02.
Υποέργο 2: Αποτύπωση
και Παρουσίαση των Μελετών Περιπτώσεων.
Φάση 3: Αποτύπωση
των Επιτυχημένων Περιπτώσεων-Δραστηριοτήτων. Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Οκτώβριος 2008
|