Ο συγκεκριμένος παραγωγός ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια φρούτων και την
μεταποίηση αυτών σε μαρμελάδες. Κατάγεται από την Αθήνα και μετακόμισε
στις Σέρρες πριν από περίπου μια δεκαετία. Όταν μετακόμισε στις Σέρρες αγόρασε έκταση
είκοσι στρεμμάτων και εγκατέστησε, αρχικά, καρυδιές σε συνολική έκταση 5 στρεμμάτων
(130 δένδρα). Στο υπόλοιπο της έκτασης εγκατέστησε σταδιακά διάφορα είδη δένδρων
αλλά και βατόμουρα (ένα στρέμμα) και ανάμεσα στα μεγάλα δένδρα καλλιεργεί φράουλες
(συγκαλλιέργεια).
Για την κατασκευή του εργαστηρίου, ο
παραγωγός εντάχθηκε στο πρόγραμμα
Leader+ και χρηματοδοτήθηκε με το 50% του κόστους κατασκευής. Στο μεταποιητήριο εργάζεται ο ίδιος
και η γυναίκα του όλο το χρόνο, αφού υπάρχει η δυνατότητα τα φρούτα να παραμένουν
σε ψυγεία και έτσι η παραγωγή μαρμελάδας να μπορεί να κατανέμεται μέσα στο έτος.
Η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έφτασε
τα 30.000 βάζα που πωλούνται σε τιμές από 3,00-4,00€. Η παραγωγή, όμως, αυτή, δεν προέρχεται
μόνο από τις δικές του καλλιέργειες, γιατί παράλληλα έχει ξεκινήσει συνεργασία και
με άλλους παραγωγούς της περιοχής. Για την συνεργασία αυτή δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια
αλλά διευκολύνεται με αυτόν τον τρόπο η προώθηση των προϊόντων και των υπολοίπων
παραγωγών.
Τα τελικά προϊόντα (μαρμελάδες)
προωθούνται σε αγορές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα δίκτυο που ο παραγωγός
δημιούργησε μόνος του, ενώ αναμένεται η συνεργασία με ένα ακόμη κατάστημα στην
περιοχή των Ιωαννίνων. Για την δημιουργία του κατάλληλου δικτύου για την προώθηση
των προϊόντων, ο παραγωγός επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η κινητοποίηση του ίδιου
του γεωργού-επιχειρηματία. Ο ίδιος ξεκίνησε να επισκέπτεται εκθέσεις και καταστήματα
με παρόμοια προϊόντα πριν τη δημιουργία του συσκευαστηρίου, πραγματοποιώντας έτσι
μια έρευνα αγοράς αλλά και δημιουργώντας γνωριμίες με ανθρώπους του χώρου που αργότερα
του φάνηκαν χρήσιμες. Σήμερα σκέφτεται και την επέκταση των αγορών του στο εξωτερικό.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε
όταν ξεκίνησε τις δραστηριότητές του ήταν η γραφειοκρατία. Θεωρεί ότι στην περίπτωσή του η Διεύθυνση Γεωργίας δεν τον ενθάρρυνε
και δεν τον διευκόλυνε όσο θα έπρεπε. Επίσης, οι παραγωγοί
της περιοχής ήταν στην
αρχή δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, ενώ σήμερα αρκετοί απευθύνονται σε αυτόν για να
ενημερωθούν σχετικά με την καλλιέργεια οπωροφόρων δένδρων
και επιθυμούν συνεργασία μαζί του.
Τα πρώτα 3-4 χρόνια μετά την εγκατάσταση της φυτείας ήταν δύσκολα για τον παραγωγό
αφού για το διάστημα αυτό σημείωνε
αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα χρόνια που ακολούθησαν κατάφερε να ξεπεράσει
τις περισσότερες δυσκολίες και σήμερα τα είκοσι στρέμματα προσφέρουν στον
παραγωγό ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στο άμεσο μέλλον,
δεν αποκλείεται η επέκταση της εκμετάλλευσης στην καλλιέργεια μύρτιλου και φραγκοστάφυλου.
αρχή της σελίδας
|