Φασόλι
Τζουραμάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυμίου Μ.
Καρανικόλας
Π. και Αλεξόπουλος Γ.
Το φασόλι αναγνωρίζεται ως θαυμάσια
πηγή φυτικών πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας
σε λιπαρά, πηγή σύνθετων υδατανθράκων, ινών, καλίου και βιταμίνης Β. Στη χώρα μας,
το κυριότερο καλλιεργούμενο είδος είναι το κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris
L.). Το φασόλι είναι ετήσιο ποώδες φυτό, θαμνώδους ανάπτυξης με αρκετά ανεπτυγμένο
ριζικό σύστημα, στις ρίζες του οποίου συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola
προμηθεύοντας το φυτό με άζωτο.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ξηρών φασολιών, o άσπρος και ο έγχρωμος. Ανάλογα
με την ποικιλία μπορεί να είναι νάνο, έρπον ή ημιαναρριχώμενο και αναρριχώμενο φυτό.
Ο καρπός είναι λοβός και περιέχει 4-8 σπόρους (ξηρά φασόλια) με ιδιαίτερα μεγάλη
ποικιλομορφία χρώματος και σχήματος
|
Το πλήρες κείμενο σε μορφή
παρουσίασης
Το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή pdf εδώ
Όσπρια – Φασόλι: Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών
στον Αγροτικό Τομέα Μέτρο
9, Καν.(ΕΚ) 2182/02. Υποέργο 2: Αποτύπωση
και Παρουσίαση των Μελετών Περιπτώσεων.
Φάση 3: Αποτύπωση
των Επιτυχημένων Περιπτώσεων-Δραστηριοτήτων. Οκτώβριος 20088
|