Η ομάδα αποτελείται από 27 μέλη
και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2003.
Η ομάδα καλλιεργεί συνολικά 30-40 στρέμματα σπαράγγι, 200 στρέμματα κερασιές, 150
στρέμματα ροδακινιές, 50 στρέμματα μηλιές, 30 στρέμματα βερικοκιές και 100 στρέμματα
υπαίθρια λαχανικά. Τα περισσότερα μέλη της ήταν πριν
συμβατικοί παραγωγοί των ίδιων προϊόντων.
Σε μικρότερες εκτάσεις, η ομάδα καλλιεργεί φράουλες και δαμασκηνιές.
Για να διασφαλίσει την καλή ποιότητα
των παραγόμενων προϊόντων, πέρα από το προβλεπόμενο από τον νόμο καταστατικό, η ομάδα
προχώρησε και στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού, τον οποίο όλα τα μέλη της ομάδας
υιοθετούν.
Από τις παραπάνω καλλιέργειες, η
κερασιά φαίνεται να είναι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα, λόγω των περιορισμένων
προβλημάτων που παρουσιάζει η βιολογική καλλιέργειά της. Τα παραγόμενα προϊόντα
προωθούνται στην εσωτερική αγορά και σε αλυσίδες
supermarket. Η ομάδα συνεργάζεται με ομάδα βιολογικών παραγωγών από γειτονικό
νομό, που προϋπήρχε στο χώρο και ήταν σε θέση να προσφέρει απαραίτητες συμβουλές
κατά την ίδρυσή της. Ένα μέρος του παραγόμενου προϊόντος διακινείται
στο εξωτερικό μέσω της δεύτερης ομάδας.
Αν και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας
της τα προβλήματα υπήρξαν πολλά, η ομάδα αποκτά σταδιακά την απαραίτητη τεχνογνωσία
και βελτιώνει τις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις των καλλιεργειών. Σε σύγκριση με τη συμβατική καλλιέργεια, η παραγόμενη ποσότητα είναι μειωμένη κατά 15-20% αλλά
η ποιότητα που επιτυγχάνεται είναι πολύ καλή και η τιμή πώλησης των προϊόντων υψηλή.
Σε ορισμένα προϊόντα, βέβαια, η απόδοση μπορεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με τη συμβατική,
όπως συμβαίνει με το σπαράγγι που η απόδοση φτάνει μόλις το 40% της απόδοσης του
συμβατικού σπαραγγιού.
Τo σημαντικότερο πρόβλημα που εμφανίζει
η βιολογική καλλιέργεια δένδρων και κηπευτικών είναι οι προσβολές από ασθένειες
(π.χ. το φουζικλάδιο, μονίλια). Τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αποδεικνύονται
χρήσιμα μόνο αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί εγκαίρως και εφόσον ο παραγωγός φροντίζει
να διατηρεί τις καλλιέργειές του σε καλή κατάσταση. Κάθε επέμβαση θα πρέπει να γίνεται
την κατάλληλη στιγμή, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν τα καλλιεργητικής
φύσεως προβλήματα. Η απειλή από τις ασθένειες είναι μεγάλη, αφού μπορεί να προκαλέσει
την καταστροφή ολόκληρης της παραγωγής (π.χ. φουζικλάδιο στις μηλιές).
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής δεν
διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τη συμβατική καλλιέργεια. Η φυτοπροστασία έχει
μικρότερο κόστος, ενώ και η λίπανση δεν ανεβάζει πολύ το κόστος παραγωγής της ομάδας
γιατί οι παραγωγοί φτιάχνουν το δικό τους κομπόστ.
Από την άλλη μεριά, στις κηπευτικές
καλλιέργειες το κόστος της εργασίας είναι σημαντικά αυξημένο στο βιολογικό τρόπο
παραγωγής. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα, είναι η δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι
λίγοι οι ξένοι εργάτες στην περιοχή που ασχολούνται με τις γεωργικές εργασίες. Ένας
από τους ανασταλτικούς παράγοντες στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας
μπορεί να είναι η έλλειψη εργατικών χεριών ή οι επιπτώσεις αυτής (υψηλό ημερομίσθιο).
Ως προς τη μεταποίηση, θεωρείται ότι είναι δύσκολη η επέκταση των δραστηριοτήτων
της ομάδας προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί ακόμη δεν παράγει επαρκείς ποσότητες
και το κόστος της επένδυσης είναι υψηλό. Σε μια τέτοια επένδυση θα μπορούσαν να
προχωρήσουν μόνο με τη βοήθεια του κράτους, μέσω προγραμμάτων. Στο παρελθόν, η ομάδα
επιχείρησε να ενταχθεί σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, η γραφειοκρατία όμως τους αποθάρρυνε.
Γενικότερα, η εκτίμηση της ομάδας είναι ότι η βιολογική καλλιέργεια εμφανίζει τάσεις
αύξησης στην περιοχή, αφού υπάρχει σε μικρή απόσταση η αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ
αναμένεται η δημιουργία βιολογικής αγοράς και στην Έδεσσα. Το υψηλό όμως ρίσκο της
βιολογικής καλλιέργειας ίσως αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της
δραστηριότητας. Μια λύση
που προτείνει η ομάδα είναι η παράλληλη ενασχόληση με τη συμβατική καλλιέργεια, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, και η σταδιακή αύξηση των στρεμμάτων της βιολογικής, ενώ
βασική προϋπόθεση είναι η καλή ενημέρωση γύρω από τα θέματα
που αφορούν τόσο την καλλιέργεια όσο και την εμπορία των προϊόντων.
αρχή της σελίδας
|