Φακή
Τζουραμάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυμίου Μ.
Καρανικόλας
Π. και Αλεξόπουλος Γ.
Η φακή (Lens
culinaris Medik) είναι ψυχανθές φυτό και αποτελεί ίσως το πρώτο καλλιεργούμενο
φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής
του αξίας. Είναι ετήσιο, λεπτό φυτό με 4 έως 7 ζευγάρια φυλλαρίων, έλικα
στην κορυφή και έναν κύριο βλαστό με πρώτης και δεύτερης τάξης διακλαδώσεις. Στην
κύρια ρίζα καθώς και στις πλάγιες διακλαδώσεις του σχηματίζονται τα φυμάτια αζωτοδέσμευσης.
Ανάλογα με τον τρόπο έκπτυξης των βλαστών, μπορεί να’ ναι όρθιας ή έρπουσας ανάπτυξης.
Κάθε άνθος του φυτού παράγει έναν κοντό λοβό που περιέχει ένα ή δύο σπόρους. Ανάλογα
με το μέγεθος του σπόρου, οι ποικιλίες
κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, μεγαλόσπερμες
(6-9mm) και μικρόσπερμες (2-6mm)
|
Το πλήρες κείμενο σε μορφή
παρουσίασης
Το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή pdf εδώ
Όσπρια, Φακή
- Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών
στον Αγροτικό Τομέα Μέτρο
9, Καν.(ΕΚ) 2182/02. Υποέργο 2: Αποτύπωση
και Παρουσίαση των Μελετών Περιπτώσεων.
Φάση 3: Αποτύπωση
των Επιτυχημένων Περιπτώσεων-Δραστηριοτήτων. Οκτώβριος 2008
|