Εναλλακτικές Δραστηριότητες
Ζωική παραγωγή
Κτηνοτροφικά φυτά
Δενδρώδη
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Όσπρια

Εντοπισμένες Καινοτόμες Δράσεις
Ζωϊκή παραγωγή
Δενδροκομία
Βιολογική γεωργία
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Άλλες δραστηριότητες
    
Χρήσιμα
Ανακοινώσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γνώση
Διαχείριση Γνώσης

Forum

Σύνδεσμοι

Δημοσκοπήσεις

 

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

 

Η σημασία του πρωτογενή τομέα για την Αιτωλοακαρνανία, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2001 η συμμετοχή του στο συνολικό προϊόν του νομού έφτανε το 14,3%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της γεωργικής παραγωγής του νομού, στο σύνολο της χώρας κυμαινόταν στο 3%. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα στη συνολική απασχόληση στο νομό έφτανε το 36,8%.

Μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες για το νομό υπήρξε μέχρι και την αναθεώρηση της Κ.Α.Π. το 2003, ο καπνός, αφού σε αυτόν αντιστοιχούσε περίπου το 19% της συνολικής παραγωγής καπνού στην Ελλάδα. Σήμερα, όμως, η καλλιέργεια καπνού έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Ένα μεγάλο ποσοστό των πρώην καπνοπαραγωγών έχουν εγκαταλείψει στο σύνολό της τη γεωργική τους δραστηριότητα, είτε γιατί η ηλικία τους είναι μεγάλη, είτε γιατί είχαν παράλληλες απασχολήσεις εκτός γεωργίας και, επομένως, έχουν στραφεί αποκλειστικά σε αυτές.

Όσον αφορά τη διάρθρωση του αγροτικού τομέα του νομού, επισημαίνεται ότι, από τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, πιο σημαντικά είναι η μηδική και ο αραβόσιτος για παραγωγή ζωοτροφών καθώς η μεγάλη επέκταση της κτηνοτροφίας στον νομό, δημιούργησε αυτή την ανάγκη για παραγωγή ζωοτροφών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και η καλλιέργεια βιολογικών ζωοτροφών αφού υπάρχει, για τα προϊόντα αυτά, πολύ καλή αγορά.

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι, προς το παρόν, περιορισμένη, αν και αναμένεται η αύξησή της ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης του καπνού. Ήδη έχει ξεκινήσει στον νομό πιλοτικά η καλλιέργεια πολλών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, και αναμένονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Φαίνεται, πάντως, ότι η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, μπορεί να αποτελεί μια από τις λίγες, εναλλακτικές του καπνού, καλλιέργειες για τις ορεινές και ξηρικές περιοχές του νομού. Υπό διερεύνηση είναι και οι ενεργειακές καλλιέργειες ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για την αξιοποίηση των εδαφών που αποδεσμεύονται από τον καπνό.

Όσον αφορά τα κηπευτικά, σημαντική για τον νομό είναι η καλλιέργεια σπαραγγιού, είναι αμφίβολο όμως αν η σχετική δραστηριότητα μπορεί να επεκταθεί. Για την καλλιέργεια σπαραγγιού απαιτούνται αμμώδη εδάφη τα οποία εντοπίζονται στην παραποτάμια περιοχή του Αχελώου, επομένως η έκταση στην οποία μπορεί να καλλιεργηθεί το σπαράγγι είναι πεπερασμένη. Πέρα από τα σπαράγγια, στον νομό καλλιεργείται παραδοσιακά και η φράουλα. Δεν υπάρχει, όμως, οργανωμένη εμπορία, γεγονός που έχει περιορίσει σημαντικά την επέκταση της καλλιέργειας. Καλλιεργείται ακόμη πεπόνι αλλά και καρπούζι, η διάθεση των οποίων περιορίζεται σε λαϊκές και τοπικά καταστήματα και επομένως παρουσιάζει επίσης σημαντικό πρόβλημα οργάνωσης.

Η δενδροκομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια ελιών και εσπεριδοειδών. Οι ελιές αποτελούν παραδοσιακή δραστηριότητα του νομού, ενώ σήμερα παρατηρείται εξάπλωση των φυτειών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, εκτός από τις παραδοσιακές ποικιλίες του νομού, τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με Ισπανική πολυεθνική εταιρεία, η καλλιέργεια μιας «νάνας» ποικιλίας ελιάς, που χαρακτηρίζεται ως εντατικής φύτευσης και είναι πλήρως εκμηχανισμένη. Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα παρά το γεγονός ότι απολαμβάνουν χαμηλή τιμή. Τα εσπεριδοειδή, όπως και η ελιά, καλλιεργούνται στον νομό και βιολογικά, κυρίως στις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura. Διαδεδομένη, επίσης, είναι και η παραγωγή ακτινιδίων, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πτωτική πορεία.

Η κτηνοτροφία αποτελεί παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής και αφορά κυρίως την προβατοτροφία και τη χοιροτροφία. Επίσης, σημαντική είναι η αιγοτροφία, η βοοτροφία (εκτατική εκτροφή) και η ιχθυοκαλλιέργεια. Τέλος, η ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας στον νομό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και της αγοράς βιολογικών ζωοτροφών, όπως έχει ήδη τονιστεί. Στον νομό λειτουργούν αρκετά τυροκομεία, αλλά σημαντική ποσότητα γάλακτος διοχετεύεται σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μέσω συμβολαίων. Δεν εμφανίζεται το ίδιο οργανωμένη η αγορά κρέατος και ειδικά βιολογικού κρέατος, αφού το τελευταίο συχνά προωθείται ως συμβατικό.

αρχή της σελίδας

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Παραδοτέο 1.2.1.Γ.: Αποτύπωση της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, 2007,

Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών στον Αγροτικό Τομέα,

 Μέτρο 9, ΚΑΝ(ΕΚ) 2182/02 Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.