Η προσπάθεια καλλιέργειας βιομηχανικού
σπανακιού έχει ξεκινήσει στο νομό Πέλλας από κάποια μέλη ομάδας βαμβακοπαραγωγών. Με την έναρξη της καλλιέργειας του βιομηχανικού
σπανακιού δημιουργήθηκε μια καινούρια ομάδα με την επωνυμία «Πέλλα».
Αρχικά, η ομάδα ήρθε σε επαφή με εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών που προμηθευόταν,
έως τότε, την πρώτη ύλη της από την Ιταλία και το Βέλγιο. Στην προσπάθειά τους να
ενημερωθούν γύρω από τις δυνατότητες καλλιέργειας βιομηχανικών λαχανικών στην περιοχή
τους, επισκέφτηκαν πολλές φορές την Ιταλία και ήρθαν σε επαφή με παραγωγούς. Η εταιρεία
κατεψυγμένων λαχανικών ενθάρρυνε την προσπάθειά τους. Με την εταιρεία αυτή υπογράφονται
συμβόλαια κάθε καλλιεργητική περίοδο, ενώ η εταιρεία έχει αγοράσει και τους νοικιάζει
τη μηχανή συγκομιδής.
Η ομάδα καλλιέργησε, πειραματικά, συνολική έκταση 100 στρεμμάτων. Πριν από την πιλοτική
καλλιέργεια είχαν προηγηθεί εδαφολογικές αναλύσεις για την επιλογή των κατάλληλων
χωραφιών για την καλλιέργεια του σπανακιού. Το δεύτερο χρόνο καλλιεργήθηκε συνολική
έκταση 350 στρεμμάτων και τον επόμενο χρόνο καλλιεργηθήκαν περίπου 800 στρέμματα.
Το βιομηχανικό σπανάκι που παράγεται με σκοπό την πώλησή του ως κατεψυγμένο, δεν
μοιάζει ως προς την καλλιέργειά του με το σπανάκι που καταναλώνεται φρέσκο. Η τεχνική που εφαρμόζει η ομάδα
έρχεται από την Ιταλία, αλλά μέσα στα τρία χρόνια που ασχολείται με την καλλιέργεια,
αυτή την έχει βελτιώσει και προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα.
Οι παραγωγοί σπέρνουν δύο φορές το χρόνο ώστε να μη πραγματοποιείται συγκομιδή σε όλη την
έκταση ταυτόχρονα αλλά 150 στρέμματα κάθε φορά. Η σπορά είναι επιφανειακή και πραγματοποιείται με κατάλληλη σπαρτική μηχανή. Ο σπόρος αγοράζεται από την Ιταλία
και για το λόγω αυτό το κόστος του
φτάνει τα 60 €/στρέμμα. Η σπορά είναι πολύ πυκνή (300.000 φυτά/στρέμμα) ώστε να είναι ορθόφυλλο και να επιτρέπεται η μηχανική συγκομιδή του. Για κάθε σπορά πραγματοποιούνται δύο συγκομιδές.
Μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος το χώμα πρέπει να διατηρείται νωπό και για
το λόγο αυτό πραγματοποιούνται τρία με τέσσερα ποτίσματα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται
ένα πότισμα κάθε εβδομάδα. Από τη σπορά μέχρι την πρώτη συγκομιδή μεσολαβούν 60 ημέρες ενώ από
την πρώτη μέχρι τη δεύτερη συγκομιδή μεσολαβούν άλλες 20 ημέρες. Η πρώτη σπορά πραγματοποιείται
τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο για να δώσει παραγωγή τον Απρίλιο – Μάιο, ενώ η δεύτερη
Ιούλιο – Αύγουστο για παραγωγή στο τέλος φθινοπώρου. Η τιμή στην οποία πωλείται το
προϊόν στην εταιρεία μεταποίησης είναι 0,14 €/κιλό.
Για την καλλιέργεια δεν είναι απαραίτητη η βασική λίπανση αλλά μόνο η επιφανειακή και σε πολύ
μικρές δόσεις. Συνήθως πραγματοποιείται μία λίπανση 20 μέρες πριν από κάθε συγκομιδή.
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα επιθυμητό αφού μειώνει το κόστος παραγωγής,
ενώ δεν δημιουργεί πρόβλημα υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών στο έδαφος,
όπως στην περίπτωση του βαμβακιού.
Τα βασικά προβλήματα
που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι ο περονόσπορος και τα ζιζάνια. Όσον αφορά
τον περονόσπορο, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες ανθεκτικές ποικιλίες και με την επένδυση του σπόρου
με ειδική ουσία,
ενώ για την αντιμετώπιση των ζιζανίων απαιτείται η επέμβαση με ζιζανιοκτόνα.
Παράλληλα, η ομάδα διερευνά
τη δυνατότητα να επεκταθεί στην παραγωγή δύο βιομηχανικών
προϊόντων που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, στον αρακά και στα
φασολάκια. Ο αρακάς είναι εύκολη καλλιέργεια και εκτός από τον κίνδυνο προσβολής
από ωίδιο, δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα καλλιεργητικής φύσεως. Μεγάλο
κόστος στην καλλιέργεια του αρακά έχει η μηχανή για τη συγκομιδή, ενώ η τιμή που
μπορούν να πουλήσουν το προϊόν φτάνει τα 0,24€/κιλό. Αντιθέτως, το φασολάκι αντιμετωπίζει περισσότερα
προβλήματα τόσο με εχθρούς όσο και με τις κλιματικές συνθήκες (π.χ. καύσωνα). Η εταιρεία με την οποία
συνεργάζεται η ομάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για τα δύο αυτά προϊόντα
αλλά η ομάδα ευελπιστεί να επεκτείνει η ίδια της δραστηριότητές της στην μεταποίηση.
Άλλες καλλιέργειες με τις οποίες σκέφτονται να ασχοληθούν οι παραγωγοί της ομάδας
μελλοντικά είναι τα σέσκουλα και τα ραδίκια.
αρχή της σελίδας
|