ü |
Πλεονέκτημα καλλιέργειας: η υψηλή τιμή λόγω της ελλειμματικής παραγωγής και της
συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης. |
ü |
Περιοριστικός παράγοντας του κλίματος της περιοχής: ο κίνδυνος παγετού. |
ü |
Περιοριστικός παράγοντας εδάφους: η δυνατότητα άρδευσης. |
ü |
Πιθανό πρόβλημα: σχίσιμο του καρπού και αντιμετώπισή του με στάγδην άρδευση. |
ü |
Έναρξη παραγωγής: από το 3ο έτος με προβλεπόμενη απόδοση στους 3,5-5
τόνους/ στρέμμα. |
περισσότερα
Η καλλιέργεια ροδιών έχει εξαπλωθεί
σε νομούς της Β. Ελλάδας, όπως ο νομός Πέλλας, ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας μιας Ισραηλινής εταιρείας που δραστηριοποιείται
στο χώρο κατασκευής αρδευτικών συστημάτων και προωθεί την καλλιέργεια της ροδιάς
με όρους συμβολαιακής γεωργίας.
Στην περιοχή, έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα 700 στρέμματα ροδιάς, ενώ σύντομα
θα φυτευτούν άλλα 500 στρέμματα. Αναμένεται όμως αύξηση της καλλιέργειας στο μέλλον
γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγαλύτερο εφόσον αντιμετωπιστούν τα προβλήματα
που παρατηρούνται στη διάθεση ασφαλούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Πριν την εγκατάσταση
των φυτειών, προηγήθηκε προεργασία για τον εντοπισμό των εκτάσεων στις
οποίες η ροδιά θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να καλλιεργηθεί σε επιχειρηματική
κλίμακα.
Ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας του κλίματος της περιοχής είναι ο
ψυχρός χειμώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος παγετού. Εκτιμάται, όμως, ότι στις περιοχές
που εγκαταστάθηκαν ροδιές ο ενδεχόμενος παγετός δεν αποτελεί κίνδυνο. Επιπλέον, η ροδιά μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -17οC, αν και σε τέτοια θερμοκρασία
το φυτό δεν θα μπορέσει να δώσει παραγωγή.
Όσον αφορά το έδαφος, ο μοναδικός
περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση της φυτείας είναι η δυνατότητα άρδευσης.
Η ροδιά πρέπει να ποτίζεται τακτικά με σταθερή ποσότητα νερού,
διαφορετικά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σκασίματος του καρπού. Η
εταιρεία προτείνει τη
στάγδην άρδευση, με διπλές σωληνώσεις ώστε να ποτίζεται όλο το ριζικό σύστημα
του δένδρου.
Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της ροδιάς
φτάνει τα 25 με 30 χρόνια. Η δημιουργία του κατάλληλου σχήματος έχει
μεγάλη σημασία και επιτυγχάνεται με συγκεκριμένο κλάδεμα διαμόρφωσης, που πραγματοποιείται
το πρώτο και δεύτερο έτος. Η παραγωγή ξεκινά από
το 2ο έτος αλλά είναι εμπορεύσιμη από το 3ο ή 4ο
έτος. Η συλλογή πραγματοποιείται με το χέρι και επαναλαμβάνεται
δύο ή τρεις φορές σε μια παραγωγική περίοδο.
Η εταιρεία προμηθεύει στους παραγωγούς τα δενδρύλλια που είναι τριών ποικιλιών,
με την κυριότερη εξ αυτών τη Wonderful,
και δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες για τη φύτευση (6x2).
Η ποικιλία Wonderful που προσφέρει η εταιρεία είναι βελτιωμένη.
Το κόστος των δενδρυλλίων φτάνει τα 4-6€/δένδρο. Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης φτάνει τα 550-600€/στρέμμα και περιλαμβάνει το κόστος των δενδρυλλίων και το κόστος
για την εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος που είναι, μεν, υψηλό γιατί είναι
διπλό μπορεί, όμως, να επιδοτηθεί. Η αγορά του πολλαπλασιαστικού υλικού μπορεί να επιδοτηθεί αν
δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών, ενώ το κόστος του αρδευτικού συστήματος επιδοτείται
με τη συμμετοχή κάθε παραγωγού σε πρόγραμμα (Σχέδιο Βελτίωσης).
Εκτός από τους αντιπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, ειδικοί από το Ισραήλ επισκέπτονται
τη χώρα για να ελέγξουν την πορεία της καλλιέργειας. Προς το παρόν, η
καλλιέργεια δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, με εξαίρεση κάποιες προσβολές
από αφίδες. Η απόδοση που αναμένεται να επιτευχθεί, υπολογίζεται στους 3,5-5 τόνους το στρέμμα, αν και είναι νωρίς
για εκτιμήσεις. Για το λόγο αυτό, δεν έχουν υπογραφεί
ακόμη συμβόλαια μεταξύ των παραγωγών και της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι η καλλιέργεια θα πρέπει να εντάσσεται υποχρεωτικά
στο καθεστώς της ολοκληρωμένης διαχείρισης,
που θα εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες
των γεωπόνων της εταιρείας.
Η παραγωγή ροδιών είναι ελλειμματική ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας των νέων δεδομένων για την θρεπτική αξία του ροδιού και τις ευεργετικές
ιδιότητές του. Για το λόγω αυτό, η τιμή του χυμού του ροδιού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αναμένεται
λοιπόν ότι η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 0,70€/κιλό έως 1,20€/κιλό και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να φέρει το προϊόν σχετίζονται κυρίως με το χρώμα
και την απουσία ρωγμών στον καρπό.
Το παραγόμενο προϊόν, θα μπορεί να
διατίθεται για νωπή κατανάλωση μετά από τυποποίηση
και συσκευασία ή για χυμοποίηση
ανάλογα με την ποιότητά του. Τη μεγαλύτερη ζήτηση για το προϊόν έχει η Γαλλία, η
Γερμανία, η Αμερική αλλά και χώρες της Νότιας Αφρικής.
Η εταιρεία επιθυμεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλα είδη, ένα από τα οποία αναμένεται
να είναι το αμύγδαλο. Ακόμη όμως η νέα αυτή πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της
προεργασίας και συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων.
αρχή της σελίδας
|
Περισσότερες πληροφορίες:
Τελικό παραδοτέο 1ου έτους, 2007,
Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών
στον Αγροτικό Τομέα,
Μέτρο
9, ΚΑΝ(ΕΚ) 2182/02 Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
|