Εναλλακτικές Δραστηριότητες
Ζωική παραγωγή
Κτηνοτροφικά φυτά
Δενδρώδη
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Όσπρια

Εντοπισμένες Καινοτόμες Δράσεις
Ζωϊκή παραγωγή
Δενδροκομία
Βιολογική γεωργία
Βιομηχανικά φυτά
Αρωματικά φυτά
Άλλες δραστηριότητες
    
Χρήσιμα
Ανακοινώσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γνώση
Διαχείριση Γνώσης

Forum

Σύνδεσμοι

Δημοσκοπήσεις

Η καλλιέργεια του καπνού

Η καλλιέργεια του καπνού απαντάται σε πολλές χώρες του κόσμου και συμβάλλει σημαντικά στη διεθνή οικονομία. Το 2004, η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστων φύλλων καπνού έφθασε περίπου τους 5.743.574 χιλιάδες τόνους παρουσιάζοντας την τριετία 2002-2004, μείωση 4,59% σε σχέση με τη τριετία 1999-2001. Από το 1993 μέχρι σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή καπνού παρουσίασε πτώση με ετήσιο ρυθμό μείωσης –2,01%. Κύρια χώρας παραγωγής είναι η Κίνα με 35,68%, και ακολουθούν η Βραζιλία (10,83%), η Ινδία (10,59%) και οι Η.Π.Α (6,26%). Η Ε.Ε.-15 παρήγαγε το 5,33% της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστου καπνού. Κύριες χώρες παραγωγής καπνού στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρήγαγε τη τριετία 2002-2004, κατά μέσο όρο, το 2,03% της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστου καπνού, η Ιταλία το 1,88%, η Ισπανία το 0,60% και η Γαλλία το 0,37%.

Παγκόσμια Παραγωγή και Έκταση Καπνού (μέσος όρος 2002-2004) (Πηγή: USDA)

Η προσαρμοστικότητα, οι μικρές εδαφικές απαιτήσεις, η υψηλή ζήτηση, η πώληση καπνού μέσω συμβολαίων και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που έχει στην ευρύτερη οικονομία εξηγούν ικανοποιητικά την έντονη εξάπλωση της καπνοκαλλιέργειας και τονίζουν την σημασία της ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια παρουσιάστηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη γρήγορη εξάπλωση της επικίνδυνης συνήθειας του καπνίσματος. Τα συνεχή δημοσιεύματα και οι έρευνες, σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, είχαν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση της κοινής γνώμης αλλά και των παγκόσμιων οργανώσεων και σηματοδότησαν την αρχή της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Οι οργανωμένες προσπάθειες για τον περιορισμό του καπνίσματος συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της ζήτησης, τη μείωση της στήριξης και της προστασίας της καπνοκαλλιέργειας από τις κυβερνήσεις και τη στροφή του ενδιαφέροντος στην χρηματοδότηση των προσπαθειών για ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια του εισοδήματος που συνεπάγεται η παύση ή η μείωση της ενασχόλησης με τον καπνό.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παραδοτέο 1.1.2: Αποτύπωση του κλάδου του Καπνού, 2007,

Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών στον Αγροτικό Τομέα,

 Μέτρο 9, ΚΑΝ(ΕΚ) 2182/02 Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.